Göteborgs "Sunk-tvåa"

Igår läste jag en blogg som tillhör en av min ”gamla” lagkamrater i Partille. I sin blogg skrev hon om sitt dilemma,  hon inte vill spela i något annat lag än Partille men hon ville heller inte spela i ”Göteborgs Sunktvåa”. Nu hoppas jag ju verkligen att Partille tar sig i kragen och ser till att fixa en plats i nästa års div 1 också. Varken laget, (som jag tycker är alldeles för bra för att ligga i botten av div 1) eller Partille som förening, hör hemma i en lägre division.

 

Hur som helst så fick jag lite inspiration till dagens blogg att från spelarperspektiv jämföra ”sunk-tvåan” med att husera i div 1. Jag hoppas att jag har ”kompetens” eller erfarenhet nog till detta efter att ha spelat i div 1 i sammanlagt 8 år. 3 år med Lerums IBF och Gråbo/Lerum samt 5 år med Partille.

 

Vad är då den stora skillnaden (för det är verkligen en stor skillnad!)


 

  • Hallarna
  • Arrangemangen kring matcherna
  • Föreningarna/seriositeten
  • Domarna
  • Spelet
  • Matchtider & Speltider
  • Resultat Rapportering
  • Hemsidorna och informationen av/kring föreningarna och matcherna.
 Hallarna


Att jämföra hallar som PartilleBo Hallen mot spelplatser som Svingeln eller Flatås Skolan finns inte på samma karta!  Allt är så mycket sämre. Att sedan försöka att jämföra laddningen man fick på matchdag när man steg in i PartilleBo med känslan som man får när man bestiger planen i Svingeln eller tex Flatås Skolan, ja, det finns det liksom ingen anledning till. Det finns nämligen INGA som helst likheter! Det är verkligen från ”Koja till Slott” över det hela.


 Arrangemangen Kring Matcher/Föreningarna/seriositeten 


Att man i div 1 har både speaker och musik under matcherna, och för den delen på de allra flesta ställen, också pris till matchens lirare är en självklarhet. Att man däremot spelar musik, under åtminstone uppvärmningen i div 2, det kan man definitivt inte räkna med! Speaker existerar nästan inte och inte heller priser till matchens lirare. Enligt tävlingsföreskrifterna som finns från Göteborgs Innebandy Förbund gäller bla följande; 

 
  • Cafeteria  för försäljning av lättare fika och dryck bör finnas.
  • Arenan skall vara utrustad med fungerande högtalarsystem.
  • Hemmalaget skall kalla motståndare samt domare till match,  lämpligen 5 dagar innan matchdatum.
  • Uppvärmning på/i matcharenan bör vara minimum 30 minuter innan matchstart.
  • Speaker bör innan matchstart hälsa publik, spelare och domare välkomna.
  • Arrangerande förening bör erbjuda ett programblad till åskådare och eventuell media.
  • Matchspeaker skall förmedla all nödvändig information till publik, spelare och ledare. Under match skall speaker lämna information om målskyttar, passningsläggare, och utvisade spelares namn och nummer. Speaker skall också informera när lag blivit fulltaliga, alternativt spelar med 4 utespelare. Dessutom skall speaker meddela när 1 minut av varje period återstår.
  • Hemmalag skall tillse så att det finns sargskötare. Dessa skall även ha utrustning för att kunna torka upp tex vatten på plan.
  • Events och aktiviteter skall arrangeras i minst en av periodpauserna.
 

Jag undrar stilla om representanter från förbundet är ute och kikar på hur det faktiskt ser ut kring matcherna idag? Är det verkligen så att merparten av föreningarna i div 2 har sökt dispens för att ”slippa” ovanstående? Hur kan isåfall förbundet godkänna detta för så många? Sedan kan man också undra hur arrangerande föreningar kan låta bli att VILJA arrangera matcher enligt ovan. Det är ju faktiskt också en fråga om marknadsföring, både mot åskådare och media, för att inte glömma möjligheten att spelare får upp ögonen för föreningen. Jag personligen skulle ALDRIG vilja spela i en förening som inte ens kan få fram lite musik till uppvärmningen, det skulle kännas alldeles för oseriöst och då kan jag lika gärna lägga ner. Därför kan jag säga att jag är väldigt glad att min förening, 0302, uppfyller de flesta av kraven ovan. Sargkallar och arrangemang i minst en av pauserna är dock något av det som idagsläget inte uppfylls.

 

Av de bortamatcher som jag har varit med på i år, är det bara Frölunda som också har haft både musik under uppvärmning, speaker och musik i under pauser i spelet. Detta är på tok för dåligt eftersom det är 12 lag i årets serie. Visst, jag kan köpa att det i vissa hallar inte finns de rätta/alla förutsättningar/na, men att i en hall som Lundbystrand 1, inte ens kunna prestera lite musik till uppvärmningen, är UNDER ALL KRITIK.


 Domarna


Även om de flesta domare gör så gott de kan, så märker man helt klart en skillnad i kvalité från div 1, detta är iofs inte så konstigt eftersom man också ”graderar” domare från förbundets sida. Vad som dock är tråkigt är att jag upplever att det är fler av domarna i div 2 än i div 1, som har så otroligt mycket svårare att kommunicera med spelare och ledare. Ibland känns det tyvärr som att vissa domare mer ”utnyttjar” sin makt och sin visselpipa i div 2. Vore mycket trevligare för alla om man kunde lära sig att kommunicera på ett bra sätt.


 Spelet


Här ligger naturligtvis också en stor skillnad och det är ju inte alls konstigt. Vad som dock är tråkigt är att det ofta är tydligt att lagen saknar en tydlig spelidé och att de mest går in för att förstöra (även om just det kanske ibland kan vara en spelidé). Kanske finns det inte tillräckligt kompetenta ledare och spelare för att kunna lägga upp och följa en strategi? En sak också som domarna kanske delvis får ta på sig är att det i div 2 ”tillåts” mer spelförstörande moment än i div 1. Tex döms det betydligt oftare frislag för hårt spel än för slag vilket för mig är helt otroligt med tanke på hur spelet ser ut! För mig, personligen,  känns det bättre att det är lite hårdare men schyssta tag, än att spelare kan springa runt och leka liemannen med sin klubba som tillhygge och sedan komma undan med det!


 Match och speltider


I div 1 skulle det nog väldigt sällan förekomma att förbundet skulle godkänna att en förening lägger nästan samtliga av sina hemma matcher på en fredagskväll kl 20:00?

När det gäller speltider så spelar Göteborgs Dam Div 2 på dispens, 3*20 minuters rullande tid. Medan det i många distrikt redan har införts 3*20 minuters effektivspeltid. Detta gör ju naturligtvis att vinnaren från Göteborgs div 2 får ett handikapp redan från början eftersom det tar ett tag att anpassa sig.


 Resultatrapportering 


I div 1 finns ofta resultaten tillgängliga redan under pågående matcher tack vare att man numera använder sig av sk. ”direktrapportering”. De föreningar som inte har möjlighet till detta rapporterar i de flesta fall in slutresultat direkt efter matchens slut. I div 2 har man tur om man på måndagsmorgonen efter en matchhelg kan gå in på gibf.se och se en uppdaterad tabell.


 Hemsidor och Information


Det finns säkert många med mig som tycker det är kul att gå in på hemsidor och läsa ett matchreferat eller iallafall en liten kort sammanfattning om matcherna. Det är dock inte många lag i div 2 som har en uppdaterad, eller för den delen, en fungerande hemsida. Tråkigt! Detta är ju också fråga om profilering av föreningen i sig. Två hemsidor som iallafall uppdateras hyfsat (förutom www.0302ib.com då) med matchreferat i vår serie är www.grundsundsif.com och www.marstrandibk.nu

  


Ovanstående är helt och hållet mina egna funderingar och säkert är det många av Er därute som har åsikter och kommentarer kring detta. Ni är YTTERST välkomna med Era kommentarer, tillsammans kanske vi kan öppna ögonen på fler föreningar och se till att förbättra statusen på div 2 i Göteborg!


Lev Väl!
Kram Karin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback